sobota, 12 listopada 2016

Jesienne grządki

Jesień to u nas początek sezonu na kiełki. Rzadko kupuję gotowe. Wolę sadzić swoje. Mam wtedy grządki w domu, na parapecie okiennym i w wersji mini. Uwielbiam je jeść i na nie patrzeć. Tym razem zasadziliśmy kiełki rzodkiewki, czerwonej kapusty, słonecznika i rzeżuchy.


Przepis na wyhodowanie kiełków w domu:
płaskie naczynie (ja wybrałam porcelanową formę do zapiekania) wypełniamy watą. Następnie zwilżamy ja wodą. Nie może być zbyt dużo wody. Ja przechylam naczynie i pozwalam by nadmiar wody sam wypłynął. Następnie watę pokrywamy nasionkami i cierpliwie czekamy. Jeśli wata wyschnie znowu podlewamy wodą, uważając by nie poprzesuwać nasionek. 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz